Akordeon żartobliwie określany jest przez muzyków jako „kaloryfer”. Jest instrumentem dętym, posiadającym ,,własne płuca”. Instrumentalista grając na nim rozszerza i kurczy miech, który wytwarza podciśnienie i ciśnienie, napędzając powietrze przepływające przez komory stroikowe, tworząc dźwięk. XX wiek został okrzyknięty złotym wiekiem akordeonu, a kilka miast w Stanach Zjednoczonych wyznaczyło akordeon jako swój oficjalny instrument. Należą do nich St. Paul, Skokie i Detroit. Instrument ten jest coraz częściej wybierany przez kompozytorów muzyki klasycznej, a nawet jazzowej, dlatego niesłusznie przez wielu kojarzony jest tylko z muzyką biesiadną. Akordeony posiadają potężne możliwości brzmieniowe, ponieważ wyposażone są w klawiaturę klawiszową bądź guzikową, klawiaturę basową oraz regestry, za pomocą których można zmieniać barwę dźwięku. Ponadto niektóre akordeony posiadają kominy, czyli mechanizm do zmiany regestrów, które grający obsługuje brodą.